Upwork – detaljno uputstvo za freelance (1. deo)

Mar 07, 2016
admin

Upravo počinje četvrta godina mojih aktivnosti u Srbiji u okviru Upwork Mobilizer (prethodno Elance Mobilizer) programa. Desetine održanih radionica, kurseva, konferencija i predavanja…preko 1600 freelancer-a je čulo moje savete i uspešno se bore na međunarodnom tržištu. Hiljade pitanja i odgovora, da bih na kraju uvek čuo iste reči:

Da sam znao kako je ovo dobro ranije bih krenuo! Ne znam šta sam čekao toliko!

Ovaj tekst će pokušati da Vam pruži odgovore na najčešće postavljana pitanja u vezi freelance načina života i Upwork platforme. Preporučujem da se dodatno informišete na nekom od ponuđenih linkova ili se pridružite Facebook Grupi: Freelancers in Serbia gde sa ostalim Upwork freelancerima možete razmeniti iskustva.

Za radionice i okupljanja koje organizujem u okviru Upwork Mobilizer programa, Upwork tim odradi email kampanju i promociju 14 dana pre samog dogadjaja. U zavisnosti od tipa radionice poziva se i određeni profil Freelancera (Rising Talent, Top Rated…). Većina radionica se održava u Novom Sadu i Beogradu. Ukoliko smatrate da u vašoj zajednici postoji potreba i interesovanje za organizacijom ovakvih dogadjaja, slobodno me kontaktirajte na ovom sajtu ili direktnom porukom na mom profilu na Facebook-u. Moja uloga Upwork Mobilizer-a podrazumeva edukaciju i savetovanje u vezi Freelance karijere i rada na Upwork platformi. Iako imam direktan link ka Upwork timu, nažalost (ili na moju sreću) nisam u mogućnosti da Vam rešavam Support Ticket-e ali mogu da prenesem Vaše sugestije i primedbe za unapređenje same platforme.

Ukoliko ne posedujete bar osnovno znanje engleskog jezika i neku veštinu koju možete raditi “online” mora Vam biti jasno da freelance poziv nije za Vas. Poslove “kliktanja na reklame” ili neki MLM koji su plaćeni par centi ne možete smatrati iole ozbiljnom freelance karijerom. Posvetite malo vremena usavršavanju, naučite neke nove veštine i tek tada ste spremni za međunarodno tržište rada. Ovaj tekst Vam može eventualno približiti kategorije poslova koje su najtraženije kako bi se lakše odlučili u kom smeru da započnete svoju edukaciju.

Šta je Upwork i zašto baš Upwork?

Postoji veliki broj sajtova koji nude usluge spajanja poslodavaca (klijenata) i freelancer-a ali su se do 2013. kao najveći izdvojili Elance i oDesk. U decembru 2013.godine, ove dve platforme su rešile da se spoje u jednu kako bi unapredile svoj servis i postali globalni lider u ovoj vrsti delatnosti. Stvorena je nova kompanija pod imenom Upwork i kao osnova za razvoj je uzeta prvobitna oDesk platforma koja ja rebrendirana i unapređena ubrzo nakon spajanja. Iako je planirano da se kompletno spajanje sa Elance završi do kraja 2015. godine (migracija profila korisnika, istorije poslova….), početkom 2016.g Elance je i dalje aktivan ali se očekuje gašenje vrlo brzo. Već sada Elance radi sa ograničenim kapacitetom: onemogućeno je otvaranje novih profila i poslova, sve nove aktivnosti se preusmeravaju na Upwork.

Iako je zajednica freelancer-a generalno bila protiv gašenja Elance platforme i spajanja sa oDeskom, ovo je budućnost kojoj se moramo prilagoditi. Malo kasnije ćemo o razlikama između stare i nove platforme…

Otvaranje naloga i početak rada na Upwork-u je potpuno besplatno. Platforma zarađuje od svakog uspešno završenog posla i naplaćuje proviziju od 10%. Tokom ugovaranja posla, Vi birate da li želite da platite ovu proviziju od svoje zarade kao freelancer ili da se ona naplati klijentu. Platforma pruža sigurnost naplate i Vama i klijentu u okviru svog Escrow Protection programa ukoliko se pridržavate sigurnosnih koraka. Trenutno najveća baza online poslova nudi šansu i mogućnost da stupite u kontakt sa kvalitetnim klijentima iz celog sveta.

Podaci za 2014. godinu:

$941M
Zarada Freelancera
2.8M
Objavljenih Poslova

Srbija na Upwork-u

Naši freelanceri su odlično rangirani na platformi i klijenti nas cene jer vladamo engleskim jezikom, stručni smo i ispunjavamo rokove i dogovore. Po ukupnoj zaradi se nalazimo na devetom mestu u svetu što je odličan rezultat ako uzmemo u obzir da smo u konkurenciji sa zemljama(Indija, Ukrajina…) koje imaju mnogobrojnije armije online radnika.

Pregled srpskih freelancera ( jan.2016) na Upwork-u

 

Šta je potrebno za početak na Upwork-u?

Osim najbitnije stvari (znanja i veštine koju trebate da posedujete) potrebno je samo da obezbedite internet konekciju, uređaj na kom ćete da radite i neki miran kutak kako bi bili sigurni da možete da se posvetite poslu.

  • Prostor za rad (deo stana u koji ćete smestiti svoj radni prostor ili možete zakupiti svoje mesto u nekom coworking prostoru)
  • Računar (većina preferira laptop zbog mobilnosti)
  • Sigurnu internet konekciju sa dovoljnim protokom za obavljanje posla
  • Pametni telefon, da ostanete u kontaktu sa klijentima preko email/messenger aplikacija u toku celog dana
  • Dodatna oprema u zavisnosti od Vaše profesije (npr graphic pen ukoliko ste dizajner ili neki dodatni uređaji za testiranje ukoliko se bavite razvojem igara i aplikacija)

Radno vreme, godišnji odmor i prihodi

5Iako na prvi pogled deluje primamaljivo da nemate šefa ili nekog kome polažete račune, vrlo brzo postajete svesni da sve zavisi ISKLJUČIVO od Vas samih. Ukoliko radite van tima, kao pojedinac morate biti spremni da delujete na više polja istovremeno. Ugovaranje posla, odrađivanje projekta, naplata, planiranje radnih aktivnosti i raspodela budžeta i prihoda, reklamiranje…

Freelance full-time, part-time, ili povremeno?

Pojedinca freelancera nema ko drugi da odmeni u svakodnevnim aktivnostima dok je na godišnjem odmoru ili na bolovanju. Da bi ispoštovali rokove, mnogi rade i pod temperaturom, sa gipsom ili dok su na letovanju. Isključivo od Vaših sposobnosti zavisi da li će te uspeti pravilno da rasporedite tekuće i planirane poslove/prihode kako bi omogućili sebi nekoliko nedelja bez računara. Ovo se naravno odnosi na one pojedince koji deluju samostalno (bez tima) i kojima je freelance jedini izvor zarade.

Postoji veliki broj freelancera koji se još uvek nije odvažio da se upusti u full-time freelance već koriste svoje slobodno vreme kako bi osvojili poneki projekat i popravili kućni budžet.

Vredi Znati - Freelance

Saznajte više o životu freelancer-a : emisija “Vredi Znati” RT Vojvodine

 

Rad sa lokalnim ili internacionalnim klijentima (vremenske zone)

Kao i u svakoj drugoj delatnosti, može se desiti (ukoliko baš nemate sreće) da u startu naletite na nekog “nezgodnog” Upwork klijenta. Na dobro se lako naviknuti i vrlo brzo ćete spoznati sve lepote rada sa stranim klijentima. Poslovna kultura je na “normalnom” nivou, bonusi su realni i ne morate da se brinete da će neko od klijenata tražiti da kompenzujete (npr. parfeme za točenje…lično iskustvo autora) umesto da Vam zaista i plati za Vaš rad. Upwork platforma reaguje po prijavama freelancera i blokira profile problematičnih klijenata koji pokušaju da Vas prevare ili ne plate urađeni posao.

Iako radite sa klijentima iz celog sveta i različitih vremenskih zona, sasvim je prihvatljivo da na primljenu poruku odgovorite u roku od 24h. Naravno da ćete se truditi da smanjite rokove za odgovore ali ovaj 24h limit ne bi trebalo da prekoračujete. Često će Vam se dešavati i da prilagođavate svoj bioritam i dnevnu satnicu u zavisnosti za kog klijenta radite. Naročito u fazi finalizacije projekta, biće potrebno da budete “online” u toku klijentovog radnog vremena.

love

Svoje aktivnosti na Upwork platformi, naročito u fazi traženja i apliciranja na posao, prilagođavaćete vremenskoj zoni Australije ili Kanade. Vremenom stičete iskustvo i nakon malo eksperimentisanja dolazite do zaključka da je mnogo produktivnije da posao tražite u periodu 23-02h (naša vremenska zona). To je vreme kada je najveći deo “kvalitetnih” klijenata online i možete da ih “osvojite” čim su postavili oglas za posao. Istovremeno, to je i vreme kad većina freelancer-a iz Indije spava, pa je i konkurencija manja.

Vremenom se naviknete na najčešće skraćenice (ASAP, brb, btw…) i slengove te strahovi da “moj engleski nije dovoljno dobar” padaju u vodu. Vaši poslodavci su takođe ljudi od krvi i mesa i uživaćete sarađujući sa njima. Jedne nedelje možete prodavati luksuzne vile na Baliju, zatim pomagati francuskoj NGO da pokrene plantaže vanile na Madagaskaru koji je opustošio tajfun…očekujte nove i iznenađujuće priče sa svakim novim projektom.

Upwork (2. deo) – kreiranje profila

Kako pravilno popuniti profil, keywords, skills...

19 Comments. Leave new

Jako lep tekst za sve koji žele da se upuste u Freelancing

upravo ova rečenica iz teksta “Da sam znao kako je ovo dobro ranije bih krenuo! Ne znam šta sam čekao toliko!“ vec nakon dva meseca biće i Vaša 🙂

Reply

Kada ce drugi deo? Uzgted, odlican tekst! 😀

Reply

Hvala na, pre svega, motivacionom tekstu. Iako radim se nekoliko godina bavim photoshopom i indesign-om, jos se nisam prikljucio ni jednom slicnom projektu, misleci da nisam dovoljno dobar. Nadam se da ce se to uskoro promeniti :-). Voleo bih da vidim i nastavak ovoga teksta u sto skorije vreme, nekako me taj deo bas interesuje.

Reply

Pozdrav svima!
Ja imam jedno pitanje…
Na UpWork-u sam vec oko mesec i po dana, svakodnevno provodim uzasno mnogo vremena konkurisuci na razne poslove u okviru svojih znanja i sposobnosti kao web developer. Po struci sam dipl. inzenjer informatike sa vec nekoliko godina radnog iskustva iza sebe sto kao freelancer u IT-u (do poslova sam dolazio do sada uglavnom kroz licna poznanstva i kao vlasnik privatne IT firme), sto kroz redovna zaposlenma takodje u IT-u i imam veoma solidan porfolio vezan za web development. Zdao sam se i u polaganje testova na UpWork-u kako bih povecao sebi sansu i polozio ih ukupno 7 do sada sa prosekom: top 10% (wordpress), a ostalo (mysql, joomla, css, php… ) sve iznad proseka ili u top20% ili top30%… Pokusao sam da ispratim sve savete oko konkurisanja, ali uzalud. Trenutno mi stoji preko 25 prijava aktivnih na koje nisam dobio bas nikakav ni pozitivan ni negativan odgovor od poslodavaca (od fixed price do per hour poslova…).
U cemu gresim i da li se i vama desavalo da vas poslodavci uporno ignorisu nedeljama? Pomalo vec gubim nadu da od ovog ima ikakve vajde. Ako vide da nemate nikakvog prethodnog angazovanja, cak i pored dumping-a satnice jednostavno niko ni ne pruza sansu…. 🙁
Ima neko neki savet? Da li odustati?

Reply

Pozdrav Dragane,

Sto se tice problema sa dobijanjem prvog posla, to nije nista novo, svima se desava i prvi posao je najteze dobiti. S obzirom na tvoje vjestine vjerujem da imas mnogo novih oglasa svakodnevno i mislim da je greska prijavljivati se na sve. Vjerovatno ti to oduzima previse vremena. Moj ti je savjet da prijave saljes samo provjerenim klijentima koji vec imaju neke projekte uspjesno odradjene. Prije svega, dobro procitaj sta klijent trazi, o cemu je najvise pisao, sta mu je vazno.. Recimo, od 50 prijava koje dobije, 45 ce biti copy/paste, i sve cesce mozes da vidis da klijenti traze da se upise neka rijec ili broj kao dokaz da je oglas procitan.. Tu treba da trazis svoju sansu. Znaci, posveti toj jednoj prijavi i 2 sata ako je potrebno i napisi je najbolje sto mozes, bolje je napisati jednu kvalitetnu prijavu dnevno nego 20 copy/paste. Probaj da postavis neka pitanja koja su vezana za projekat, moras nekako da iniciras kontakt sa klijentom. Ako dobijes odgovor, posao je vrlo vjerovatno tvoj. Slobodno napisi da si u potrazi za prvim poslom i da si zbog toga spreman da posao uradis jeftinije.. Probaj tako nekoliko dana, a ako ne ide onda smisli nesto kako doci do tog prvog posla.. 🙂

I da, mislim da ne treba da odustajes, ja nisam, i da sad ponovo krecem sigurno bez dobre borbe ne bih odustao.

Srecno!

Reply

dragan ti je dao najbolji moguci savet sto postoji. cover letter treba da sadrzi od 5-10 jasnih, citljivih i zanimljivih recenica o tebi i taj deo je uvek c/p. ali on cini 20% uspeha kod prijave. ostalih 80 je to da moras klijentu da das doznanja da te interesuje njegov projekat, da si vec usao u problem, da sirazmislio, da ponudis neka resenja, da mu jednostavno das doznanja da si ti onaj pravi. znam da je tesko za svaki posao to raditi ali si pocetnik i mora tako. ja sad sa skoro 40 upisanih i ko zna koliko neupisanih projekata i skoro 400 sati rada tesko prodjem sa c/p prijavom…

Reply

Mnogo je lakše naći bilo kakav posao uživo, umesto traženja posla u kome si stručan preko interneta. Mogućnost zarade je jednaka principu dobitka na lotou.

Reply

Pre dva meseca konačno sam odlučila da uđem u freelance vode na Upworku. I ranije sam o tome razmišljala, ali nikako nisam dolazila do konačne odluke ( pokušaj rada u struci u našoj zemlji, znate već kako ide to kod nas ). Za 2 meseca puno toga sam naučila o freelancing-u iako sam tehnički još uvek početnik. Ovom prilikom volela bih svoje iskustvo da podelim i neka moja zapažanja za ljude koji planiraju u ove vode da uđu. Najpre, ideja da nemate gazdu, da imate neko svoje radno vreme na prvi pogled zvuči primamljivo. Međutim ako uđete u te vode, posebno sa idejom da to bude full time posao ( kao ja ) shvatićete da umesto nekog osmočasovnog rada, zapravo trebate biti maltene 24h u toku sa dešavanjima jer je sve to jedna velika trka, često sa minutima, a ne sa satima u borbi za ugovor, zatim da se skoro uvek prilagođavate vremenskim razlikama klijenata ( ja sam dosad uvek dobijala ugovore sa klijentima iz Amerike, Australije i Kanade i recimo dešavalo mi se samo što legnem u 5 ujutru konačno, da mi se klijent javi sat kasnije i da mu hitno nešto treba, nema pogovora – ustajanje i obavljanje posla, profesionalnost i ažurnost je jako bitna, ako želite dobru reputaciju ). Ono što je potrebno da bi se čovek bavio ovim je UPORNOST posebno kada ste početnik ( ja sam prvi ugovor dobila nakon 7 dana od registracije , ali već za sledeći mi je trebalo 10 dana itd, dakle nema pravila u početku i jako je bitno da ne odustajete nakon tih neuspeha, jer na kraju, realno i ne možemo dobiti sve moguće ugovore ), zatim ORGANIZOVANOST ( kada u dnevniku imate više poslova, posebno ako su long term projekti, jako je bitno biti organizovan i precizan, recimo ja sam imala jedno vreme strah da ne pomešam klijente i ne šaljem pogrešne projekte, pa je lepo svako dobio svoj folder sa podsetnikom kome i šta radim ), TAČNOST poštovanje rokova je esencijalno u ovom poslu. Dobro skockana ponuda je samo početak, da budete primećeni, ali najbitnije tek sledi i to u nekoliko etapa. U svakom slučaju, veoma dinamičan posao kome morate dati 100% sebe, ako vam je to full time izbor.

Reply

jel moguce spajanje profila kao tima koji bi konkurisao na nekom projektu ili je potrebno napraviti poseban profil za tim?

Reply

Moguće je u okviru svog profila otvoriti i agencijski, mada ovo trenutno nema puno smisla na Upwork-u. Prilikom bidovanja birate da li nastupate kao pojedinac ili agencija ali je opet klijent taj koji mora da angazuje svakog potrebnog agencijskog freelancera pojedinačno (kao vlasnik agencije ili project manager nemate mogućnost da dodajete ili uklanjate freelancere sa projekta…morate svaki put da cimate klijenta kako bi on to uradio)…uskoro vise o ovome…

Reply

Da li neko ima iskustva sa podizanjem novca zarađenog na Upwork platformi putem PayPal-a?
Dobijam poruku: “Your payment has been rejected…” . Na Upwork forumu piše da određene zemlje nisu podržane pa me zanima da li je neko uspeo da prebaci zarađeni novac na svoj PayPal nalog?

Reply

Poz
Drav
Upravo citam u vezi upwork-a i puno toga je za mene novo sto se tice freelancinga..sta bih ja mogao da radim s’obzirom da moje znanje u vezi toga nije bas sjajno..sta bi bilo ok za pocetak?ne razmisljam o nekoj velikoj sumi sto se tice zarade.da kazem kao part time job

Reply

engleski i kineski su mi isti jer po skole sam imao samo ruski kog nisam naucio a sad mi frka neka treba mi veliki novac sta mogu na taj sajit da postignem? nemam nizasta znanje osim da ovako napisem tekst i trazim sta me zanima i znam da stavim i obrisem slike na fejzbuk a van interneta vozim bager na poslu kompijuteri me nikad nisu privlacili

Reply

Najbolji komentar ikada 🙂

Reply

ti si Bog!!!!

Reply

Upwork je veoma los sajt 80% poslodavaca su lazni, stalno traze novac da bi ste postali pro user i da bi ste videli jos vise oglasa i da bi ste imali vise ponuda, kad platite nekoliko puta shvatite da je u pitanju fora i da od toga nema nista stvarno, 90% oglasa su lazni, a postoje ekipe u aministraciji sajta koje su zaduzene za svaki region na svetu, koji inace odobravaju vase ponude tako da ne stizu sve ponude kod pravih poslodavaca, samo neke, jos nisam shatio koji je im kriterijum za prosledjivanje poruka.

Reply

Inace posle nekih 10 meseci koriscenja su shvatili da sam provalio logiku sajta pa su me blokirali i uzeli mi 79$ jer sam prave klujente pokusao da prebacujem na teamwork i da se dopisujem na skype, da mi placaju paypal-om da ne bi placali procenat njima, a imate brojac za vreme na teamwork-u koji odlicno funkcionise ukoliko nadjete pravog klijenta. Zapamtite U LAZI SU KRATKE NOGE!

Reply

Po struci sam novinar. Odlično pišem sve vrste tekstova. Naravno, radim i sve vrste fotografija, od novinarskih , tvz . ” živih ” do komercijalnih i marketinških . Šta mi predlažete da mogu da radim na upworku i da li bi mi neko davao saveteza početak

Reply

Zdravo ljudi, imam par pitanja vezanih za Upwork.. Da li neko možda zna da li se naplaćuje članstvo i da li nalog ostaje aktivan ako se ne koristi? Hvaaalaa 🙂

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *