Upwork Career Day Belgrade – 30.03.2016.

Apr 18, 2016
admin

Upwork Career Day je održan u Beogradu 30.03.2016.

Na osnovu plana Upwork-a za aktivnosti u Srbiji za ovo tromesečje, fokus je na jačanju postojeće baze freelancer-a dok se u narednom periodu očekuju aktivnosti na povećanju broja freelancera u Srbiji. Iz ovog razloga poziv na mini konferenciju nije objavljen na društvenim mrežama već je odrađena mail kampanja za već postojeće Upwork freelancere.

Career Days Belgrade

kompletan snimak na YouTube

 

Iako je planom je bilo predviđeno da se pozove 60+ freelancera, sva mesta u sali od 100 pozicija za sedenje su bila rezervisana već u prvih sat vremena od lansiranja mail kampanje. Ovo je pouka da u narednom periodu obezbedimo prostor većeg kapaciteta kako bi svi zainteresovani mogli da prisustvuju.

Okupljanje od strane Upwork-a sa ciljem edukacije i razmene iskustava među freelancerima u Srbiji organizovano je sa sledećom agendom:

  1. Lična iskustva freelancer-a
  2. Pravni aspekti Freelance poslovanja u Srbiji
  3. Rad Agencija na Upwork-u

1. deo –  Lična iskustva freelancer-a

Upwork Career Day - Freelance speakers
U okviru ovog dela, predstavili su nam se freelanceri koji imaju uspešne karijere ili su na dobrom putu da osvoje “Top Rated” oznaku na svom profilu. Interesantno je bilo čuti izlaganje relativnih početnika i uporediti ih sa iskustvom onih koji su u freelance poslu skoro dve decenije. Njihova izlaganja su dostupna na sledećim linkovima:

2. deo – Pravni aspekti Freelance poslovanja u Srbiji

Očekivano, ovaj deo okupljanja je izazvao najviše pažnje i postavljen je veliki broj pitanja. Temu legalizacije poslovanja je pojasnio Milan Trbojević, Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike i mali biznis. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač FT1P bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT Hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju birokratskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanija i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

Upwork Career Day, Legal Issues - Freelancers in Serbia

Zaključak:

Država ne prepoznaje Freelancer-a kao oblik poslovanja već se tretira kao fizičko lice.

Freelancer kao fizičko lice je dužan da prijavi i plati porez državi na svaku pojedinačnu uplatu u visini od oko 47% primljenih sredstava!

Poreski dug ne zastareva!

Kao pravno lice, freelancer može da se odluči za paušalno oporezovanje ili vođenje knjiga…

 

3. deo – Rad Agencija na Upwork-u

Oblik udruživanja freelancer-a na platformi u agencije omogućava rad na većim projektima i angažovanje većeg broja freelancer-a. Moguće je dodeljivanje statusa u okviru agencije, gde svaki status ima određena odobrenja za pristup opcijama u okviru agencije. Agencijski freelanceri mogu biti “exclusive” ili “non-exclusive”…

Zaključak:

Funkcija agencije na Upwork-u trenutno baš i nema smisla jer je klijent taj koji mora da angažuje svakog pojedinačnog agencijskog freelancera za svoj projekat. Logično bi bilo da Business Manager agencije ima mogućnost da dodaje radnike na odredjeni projekat po potrebi a ne klijent.

Zarada agencije se isplaćuje vlasniku agencije koji ima obavezu da isplati angažovane freelancere van platforme. Osim što pruža mogućnosti za malverzacije, ovaj način izaziva i probleme ukoliko se angažuju freelanceri koji su geografski udaljeni.

 

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *