Upwork (2. deo) – kreiranje profila

Jul 25, 2016
admin

Otvaranje naloga i popunjavanje profila na Upwork-u

Čestitamo! Odlučili ste da se pokrenete i uzmete stvari u svoje ruke!

Prvi korak u Vašoj novoj karijeri podrazumeva otvaranje naloga i popunjavanje profila na Upwork-u. Potrebno je da popunite kompletan profil (100% popunjenosti). Dobro popunjen i kvalitetan profil je preduslov da se pojavite u pretragama freelancer-a koje rade klijenti i da se pozicionirate na platformi. Kompletan profil govori o Vama i Vašoj spremnosti da se posvetite poslu i klijentu. Na ovaj način kreirate pozitivan prvi utisak, brendirate sebe i svoj rad i dolazite u mogućnost da Vas sistem preporuči i označi kao Highlighted na najposećenijim mestima u okviru platforme. Bolji profil znači i pristup kvalitetnijim klijentima i bolje plaćenim poslovima.

Za razliku od Elance platforme, gde je prilikom odabira freelancer-a klijent dobijao na email sve pristigle prijave, na Upwork-u je uveden “algoritam” koji radi pre-selekciju kandidata. Upwork-ov sistem pokušava da prepozna najbolje kandidate za otvoreni posao i da klijentu preporuči najboljih tri do pet kandidata. Klijent i dalje ima mogućnost da pregleda sve prijave ali one nisu inicijalno vidljive već on mora sam da ih potraži u okviru svoje objave za posao. Kompletno popunjen profil je preduslov da Vas sistem ne ignoriše već na prvom koraku i slabije rangira tokom bidovanja za posao. 

Profil popunjavajte u profesionalnom tonu ali je poželjno da dodate i notu individualnosti kako bi se razlikovali od drugih. Fokusirajte se na ono u čemu ste stvarno dobri i pokušajte da objasnite kako možete doprineti i dodati vrednost eventualnom budućem projektu na kojem ćete biti angažovani.

Postavljanjem svoje fotografije i popunjavanjem sekcija “title”, “overview”, “employment history”, i dodavanjem najmanje dve veštine(Skills) ostvarujete 60% popunjenosti profila. Ove sekcije su istovremeno i obavezne na vašem profilu. Obavezno je da odradite i bar jedan test te da rezultat prikažete na svom profilu kako bi dobili još 10% ispunjenosti profila.

Preostalo popunjavanje do 100% možete ostvariti bilo kojom od sledećih kombinacija:

 • Education +10%
 • Other Experience +5%
 • Each Employment History +10% (max 30%)
 • Each Skill Test +10% (max 30%)
 • Each Certificate +5% (max 10%)
 • Each Portfolio item +5% (max 10%)

Popunjavanje profila po sekcijama:

My Skills

Navedite znanja i veštine kojima vladate i odaberite ih u okviru My Skills sekcije. Možete odabrati do 10 ponuđenih veština ali je potrebno da znate da se inicijalno na profilu pojavljuju prvih 3-5 pa iskoristite mogućnost da im promenite redosled kako bi bili sigurni da su na prvim mestima one u kojim oblastima želite da nađete najčešće poslove.

Top Skills:

Ovo su oblasti u kojima se objavljuje najviše poslova te se može reći da su i najtraženije. Pogledajte profile visoko rangiranih freelancera kako bi ste dobili inspiraciju za popunjavanje svog profila…

 1. WordPress
 2. Search Engine Optimization (SEO)
 3. PHP
 4. Article Writing
 5. HTML
More Info for My Skills Upwork Skills Directory

Profile Picture

Prvo što klijenti gledaju u okviru Vašeg profila je upravo Vaša fotografija. Ukoliko ne naiđu na fotografiju osobe koja deluje prijateljski i uliva poverenje neće Vas ni angažovati za svoj projekat.

profile-pictureNajgore što možete da uradite je da ostavite profil bez fotografije ili da postavite pogrešnu sliku (slika crtanog junaka, logo ili slika neke poznate ličnosti…). Nije potrebno da fotografija bude profesionalna ali je preporučljivo da budete na jednobojnoj pozadini i dobro osvetljeni.

Izbegavajte fotografije na kojima Vaše lice nije u centru, fotografije pravljene iz daljine ili loše fokusirane, na koje je primenjeno previše filtera ili su neprirodno obrađene u Photoshop-u.

Ceo profil će delovati neprofesionalno ako postavite sliku sa bebama, decom, drugim ljudima ili partnerom. Ukoliko ste na slici namršteni ili neraspoloženi, ne očekujte ni pozitivnu reakciju klijenta.

More on Profile Picture

Title Section

Title sekcija Vašeg profila nije beznačajna iako freelanceri često ne obraćaju pažnju na njen sadržaj. Kada klijent poseti Vaš profil, ovo je jedna od prvih stvari koju će videti. Ovih par reči koje Vas opisuju mogu imati veliki značaj na to da li će klijent nastaviti da gleda Vaš profil i da li će Vas uopšte uzeti u razmatranje za svoj projekat. Zadržite pažnju klijenta na svom profilu tako što ćete kreirati kratak opis fokusiran na Vašim veštinama – preporuka je do 10 reči.

Title pretrpan pretrpan ključnim rečima takodje neće ostaviti dobar utisak. Ukoliko tražite poslove u nekoliko kategorija, postavite na prvo mesto Vašu osnovnu delatnost i prilikom nabrajanja pokušajte da se zadržite na maksimalno dve oblasti.

…uporedite svoj profil sa nekim od ovih uspešnih profila!

Overview Section

Ovo je u stvari Vaš “elevator speech”. Ovo bi trebalo da bude jasna kratka poruka, Vaš prostor da izreklamirate svoje usluge. Predstavite se, navedite šta ste radili i predočite klijentu kakve sve može imati koristi od Vaših sposobnosti. Zamislite da imate oko 30 sekundi na raspolaganju za predstavljanje (vreme koje je potrebno ljudima za vožnju liftom od vrha do dna zgrade) i iskoristite ga na najbolji mogući način.

Proverite da li ste odgovorili na sva pitanja klijenta:

 • Koji tip usluge nudite? Koji je nivo Vaše osposobljenosti (osnovni nivo, rešavanje komleksnih problema…)?
 • Koliko godina iskustva imate u ovim oblastima?
 • Da li vladate nekim retkim veštinama ili ste osposobljeni za rad sa nekim specifičnim alatima?

Imajte na umu da se samo prve dve-tri rečenice prikazuju u rezultatima pretrage na Upwork-u. Potrudite se da u te prve dve rečenice privučete pažnju čitaoca i da tu naglasite svoje veštine i sposobnosti.

Savet: Proverite da u Vašem profilu nisu prisutne gramatičke ili greške u kucanju. Izbegavajte korišćenje velikih slova i neprikladnih simbola ( #, ~, *, ◯, ⅌, ♢, itd.).

Introduction Video

Mnogi profili nemaju priložen video te je ovo prilika da se istaknete i razlikujete od drugih. Predstavite se na efektan način kreirajući svoj video do 30 sekundi. Više detalja o tome kako napraviti video možete naći na Upwork-u.
Primeri za Introduction Video:

 

Work History and Feedback

Ovo je jedina sekcija u okviru vašeg profila koju niste u mogućnosti da popunjavate. Ukoliko ste novi na platformi i tek ste otvorili profil, ova sekcija će biti prazna. Nakon svakog završenog posla, vi imate mogućnost da ocenite klijenta ali i klijent ocenjuje vas. Klijent može da ostavi svoje utiske u pisanoj formi (Feedback) i da vas oceni ocenama od 1 do 5 po nekoliko stavki (poštovanje rokova, komunikativnost…). Na vama je da ostavite dobar utisak na klijenta i ispoštujete dogovoreno kako bi dobili što više ocene.

Budući klijenti će svakako pogledati kakva su iskustva vaših prethodnih klijenata pre nego se odluče da vas angažuju. Istovremeno, ove ocene utiču i na vaš Job Success Score…ukupnu ocenu vaših aktivnosti, koja je povezana sa mogućnosti da napredujete i ostvarite zvanje Top Rated!

Portfolio

Ovde prikažite sav svoj prethodni rad na koji ste ponosni! Kao i u prethodnim sekcijama, trudite se da privučete pažnju klijenta. Ukoliko se bavite web dizajnom ili programiranjem, izbegavajte da postavljate screenshot cele stranice kao “thumbnail image”. Generisani thumbnail će biti jako sitan da bi klijent uopšte imao predstavu o kvalitetu vašeg rada. Preporuka je da isečete i uveličate deo slike koji je upečatljiv i koji može da zaintrigira. Format slike može biti .jpg, .jpeg, .gif, ili .png a maksimalna veličina je 5Mb.

Za svaku stavku portfolije unesite naziv, opis i navedite Upwork kategoriju posla na koju se odnosi vaš rad. Dozvoljeno je da unesete URL projekta i da upload-ujete dodatne dokumente uz projekat(.doc, .swf, ili .pdf format) uz napomenu da nigde nisu dozvoljeni vaši kontakt podaci.

Svaki projekat tagujte korišćenim veštinama kako bi ste popravili svoje šanse da vas “algoritam” pre-selektuje i kako bi vas klijenti lakše pronašli u pretragama.

Zabranjeno je ostavljanje vaših kontakt podataka u bilo kom delu profila. To znači da svi fajlovi ili linkovi ka sajtovima na kojima se nalazi vaš prethodni rad ne smeju da sadrže vaš email, broja telefona ili neki drugi podatak koji bi omogućio direktni kontakt. Kršenje ove zabrane dovodi do suspenzije profila!

Napredovanje na Upwork-u i razvojni put profila

 

Popunili ste profil i spremni ste da tražite poslove! Prvi korak u vašoj karijeri ja da osvojite “Rising Talent” oznaku na profilu.

 

Ova oznaka omogućava da brže napredujete na platformi jer “algoritam” pokušava da vam pruži šansu da se dokažete. Preduslovi za osvajanje “Rising Talent” oznake:

 • 100% popunjen profil
 • redovno bidujete na poslove u svojoj kategoriji
 • “availability status” je podešen na “available”, što znači da ste spremni da primate nove poslove
 • nemate nikakve blokade profila (usled žalbe klijenta)
 • aktivni ste na platformi u poslednjih 90 dana

 

rising talent upworkU trenutku kada dobijete ovu oznaku, primićete mail sa obaveštenjem od Upwork-a. Prednosti koje ostvarujete sa ovim statusom:

 

 • “algoritam” vas bolje pozicionira u pretragama
 • jednokratno dobijate dodatnih 30 “connects” kako bi mogli da aplicirate na više poslova
 • pristup support-u kroz chat i ticket sistem za brzo rešavanje problema i nedoumica
 • savete za poboljšanje profila

 

Oznaku “Rising Talent” dobijate po automatizmu ako pristupite Upwork Pro programu. Za pristup Pro programu je potrebno da aplicirate na dole navedenim linkovima. Moraćete da odradite nekoliko intervjua i da položite tražene testove. Pro program je tek u fazi razvoja a ideja je da veliki klijenti mogu da biraju freelancer-e iz baze potvrđenih talenata tj. profesionalaca. Kada program zaživi u punom obimu, očekujte pozive za najbolje poslove na Upwork-u preko ovog programa. (napomena: za poslove koje dobijete preko Pro programa, Upwork fee je 20%)

Za Srbiju su u ponudi linkovi za pristup Pro programu u sledećim oblastima:

3 Comments. Leave new

Smije li ostaviti link sa imenom i prezimenom u Employment History i smije li se link sa imenom i prezimenom slati u aplikaciji za posao?

Radim za jednu americku firmu na njihovoj platformi, i tu imam i Public profil sa imenom pa zato pitam.

Reply

Po pravilima, nije dozvoljeno postavljanje podataka koji omogućavaju da Vas klijent kontaktira van platforme!

Reply

Kako uzeti posao ? Nasao sam jedan koji se nudi. Ali ne znam kako da stupim u kontakt i preuzmem posao?

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *