Od aprila veće provizije za freelancere iz Srbije?

Feb 23, 2017
admin

Srbija uvodi PDV inostranim dobavljačima digitalnih usluga

Nije prvoaprilska šala….kupovina e-servisa iz inostranstva (hosting, domeni, licence, igrice…) uskoro će biti uvećana za cenu PDV-a

Sredinom januara 2017. godine je najavljena izmena obračuna poreza na dodatu vrednost (PDV) koja stupa na snagu od 1. aprila 2017. godine, sa ozbiljnim implikacijama za strane dobavljače digitalnih usluga. Specifični pravni akt o ovoj promeni zakona PDV-a je izglasan u Skupštini Srbije u decembru 2016.

Ovaj potez donosi velike promene u postojećem zakonodavstvu. Od stranih dobavljača roba i usluga (uključujući digitalne usluge) se zahteva da se registruju u sistemu srpskog PDV-a te da ovlaste lokalnog predstavnika PDV.

  • Sadašnja stopa PDV-a u Srbiji je 20%
  • Ne postoji prag za ovaj zakon, tako da sve prodaje srpskom potrošaču podležu ovoj uredbi
  • Trenutno ne postoji online procedura za  registraciju stranih dobavljača
  • Dobavljačima je potreban poreski agent u Srbiji da pripremi i podnese PDV prijave
  • Kazne za nepoštovanje ove uredbe su propisane u opsegu od 10.000 do 2 miliona dinara

Specifična izmena zakonodavstva Srbije podrazumeva da ako je ostvarena usluga biznis-to-consumer (B2C), onda se mesto isporuke za tu prodaju podrazumeva lokacija krajnjeg kupca. Ova promena će uskladiti srpsko zakonodavstvo PDV-a sa Evropskom unijom gde su slične promene pravila (posebno za digitalne usluge) po prvi put predstavljene u januaru 2015. godine.

Kako to utiče na vas?

Ako ste fizičko lice i recimo da kupite domen kod GoDaddy-a, trenutno ne plaćate nikakav porez. Od aprila će GoDaddy biti u obavezi da vam obračuna 20% našeg PDV-a.

Naša poreska stopa na ove transakcije je jedna od najviših u svetu

Pregled poreskih stopa u EU

 

Postavlja se pitanje kako će poreska uprava (koja ni rešenja paušalcima ne može da sastavi dve godine) reagovati u slučaju da im Godaddy ne prosledi pare od PDV-a do 15. mesecu?

Upwork i obračun PDV-a?

Od decembra 2015. (kada su stupile na snagu izmene zakonodavstva EU) Upwork se prilagodio i počeo da naplaćuje VAT na svoje usluge (Upwork service fees, memberships and additional Connects) i prosleđuje iznose vladama EU.

U praksi to izgleda ovako – za posao koji ste klijentu naplatili 100$

  • Upwork fee je bio 20% (20$) i vi ste zaradili 80$.

ukoliko ove promene stupe na snagu, računica je sledeća:

  • Upwork fee je 20% (20$) + PDV (20% od 20$ = 4$) i vi ćete zaraditi 76$

 

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *